Duikweekend naar de Kreidesee in Hemmoor (26/08/2015 - 29/08/2015)

 

reisroute

Locatie: De Kreidesee gelegen in Neder-Saksen, ongeveer 50 km ten zuidoosten van Cuxhaven. Het meer ligt in het westelijke deel van de stad Hemmoor, direct aan de B-7

 

Beschrijving: Van 1862-1976 is deze mijn uitgegraven en het krijt gebruikt voor de productie van cement. In 1976 wordt de sluiting van de krijtmijn ingesteld, de pompen blijven stilstaan. De groeve vult zich langzaam met water en loopt vol in zes jaar. De grootste diepte was op dat moment ongeveer 120 m. Op 31 december 1983 werd het bedrijf voorgoed gesloten en 121 jaar industrie geschiedenis van Hemmoor werd beëindigd.

krijtgroeve

 

Tussen mei 1985 en mei 1986 werd de fabriek kompleet afgebroken en in het water gedumpt. Zodat de huidige meer (1300 m op 500 m) nog steeds ongeveer 60 m diep is. Het heeft nog 10 jaar geduurd voor de krijtgroeve ook ambtelijk het krijtmeer “der Kreidesee” kon worden. In 1997 verwierf de toenmalige pachter, HGF, het hele terrein en begon midden 1997 met het creëren van een vrijetijdsgebied. Als eerste werd er een sanitairgebouw, een camping en een weekendhuis gemaakt. De opening was met Pasen 1998.

Kreidesee Hemmoor is onder duikers wellicht het bekendste Duitse binnenwater. Daarbij is over het algemeen het water heel helder. De manier waarop het meer ontstaan is heeft bijgedragen tot de bijzondere oeverstructuur. Het meer biedt mogelijkheden voor alle duikers: beginnelingen en gevorderden. Via een klein zandstrand of gewoon doorlopen over de weg zijn enkele methodes om te water te gaan. Onder water loopt de weg gewoon door, er zijn steile wanden tot 45 meter diepte, een verdronken bos, gebouwen en andere overblijfselen van het fabriek. Op 30 meter diepte zijn er diverse afgezonken objecten, zoals 2 personenwagens en een caravan. Alle te duiken objecten zijn gemarkeerd met grote boeien.

 

panorama Kreidesee

 

Ons duikweekend
Vrijdag 26 augustus 2016
Afspraak om 7u bij Francis. Inladen en puzzelen geblazen. Ongeveer om 7u30 stonden we klaar om zoals gepland te vertrekken naar Hemmoor.
Na ongeveer 6 uur rijden en 500 km verder, kwamen we aan in het prachtige Kreidesee Hemmoor. Het eerste wat we toen gedaan hebben, is gaan kijken naar het mooie water. We waren aangenaam verrast toen we zonder moeite de bodem, ca. 10 m diep konden zien. Dat beloofd.

 

flyer Kreidesee plan duikstek

 

Uiteindelijk was iedereen verzameld en hebben we ons tentenkamp opgebouwd. De keuken werd onmiddellijk uitgetest met spek en eieren. Helemaal voldaan hebben we onze eerste duik gedaan (E1).
Het was genieten van het heldere water en de gemakkelijke instap van het water. Na ongeveer een uurtje duiken was iedereen vol lof terug op het droge.
Eenmaal terug aangekomen op de camping was het bbq-tijd. Heerlijk relaxed werd er genoten van het lekkere eten en het aangename gezelschap.

 

BBQ groep onder tent

 

Na het eten was het afwassen geblazen en klaarmaken voor een nachtduik (E1). Voor mij en Andy was dit een superduik waar we veel vis hebben gezien, waaronder 3 palingen. Na de duik hebben we dit met veel fierheid gedeeld met de groep. Maar het bleek al vlug dat wij de enige gelukkigen waren, die deze vis gezien hadden.

 

Kreidesee

 

Nadien was het gezellig napraten op de camping tot 1 uur ’s nachts met de nodige Belgische halve liters en wijntjes.

 

Zaterdag 27 augustus 2016
Op zaterdagochtend werden we gewekt door de heerlijke geur van spek, eitjes en verse koffie. Na het ontbijt werd duik 3 ingezet (E0). Voor mij persoonlijk de mooiste duik omdat deze ondiep was en omdat er veel te zien was door het zonlicht. Andy en ik waren als laatste uit het water en de rest van de groep had een leuk praatje met een Hollander, die beweerde dat er geen paling op deze plas zat. Natuurlijk lachen alom en niemand die ons geloofde dat we paling hadden gezien. Jaloersheid of juistheid? Dat laten we in het midden!

 

Duikers aan Kreidesee

 

Toen was het tijd voor de befaamde en alom bekende erwtensoep van Francis. Het was om duimen en vingers af te likken.
Nadien was het afwastijd en platte rust voor degene die wat slaap in te halen hadden.
We maakten ons klaar voor duik 4 (E2). Dit was een zeer steile trap naar beneden. Onderaan lag er een mooi platform met ingewerkte trap tot in het water. Zeer makkelijke instap dus.

 

Wegje door bos naar Kreidesee Instap via trap aan Kreidesee

 

Opnieuw tijd om te BBQ-en met heerlijke pastasalade. Mmmm lekker.
De 2de nachtduik stond op het programma en vond plaats op E0. Deze duikplaats die we overdag al verkend hadden, was ’s nachts totaal anders. Er was veel meer vis aanwezig, maar helaas geen paling. Wat me vooral bijgebleven is van deze duik, zijn de verschillende baarzen. Zij zochten onze duiklampen op en maakten hiervan gebruik om op kleinere vissen te jagen en op te eten. Zeer leuk om te zien.

 

Groep duikers Kreidesee 's nachts

 

Na het opruimen van onze duikmaterialen werden er wat pintjes gedronken en konden de grapjes over de paling niet op. Hier werd voor de eerste maal gesproken over de prijs “de gouden paling”. Verdere uitwerking hierrond zal gebeuren door Francis….
Moe maar voldaan gingen we slapen. Midden in de nacht werden we echter wakker gemaakt door het luidruchtige onweer. Gelukkig hebben we hiervan verder geen last of schade gehad.

 

Zondag 28 augustus 2016
Na het ontbijt was het tijd voor duik 6 (E3 of E4). Eerst werden de instapplaatsen te voet bezocht om een inschatting te maken. Andy en ik hebben gekozen voor instapplaats E3 omdat deze het kortst bij de wagen lag.

 

Trap naar beneden Pad naar het water

 

Onder water zijn we verschillende objecten en bekende duikers tegengekomen. Wat ik vooral mooi vond aan deze duik, was het bootje en de Duitse sleurhut.
Andy en ik zijn even bovengekomen aan E4. Daar hebben we beslist om toch terug te duiken naar E3. Na de zeer steile trap was het opruimen geblazen en terugrijden naar de campingplaats voor de superlekkere Indische kippensoep met rijst.
Vervolgens was het tijd voor duik 7. Er werd gekozen voor E0 omdat dit in onze ogen de mooiste plaats was om te duiken. Na ca. een uurtje zat de duik er weer op en was het tijd om voor het avondmaal, een heerlijke BBQ met aardappelsalade. Tijdens de BBQ werd er beslist om geen nachtduik meer te doen, maar te genieten van een gezellige laatste avond. De afwas werd gedaan door enkele vrijwilligers en deze vonden een prachtige kerstboom. Al snel werd beslist dat deze boom hier niet in de kast kon blijven zitten tot kerstmis. De boom aanvaarde de uitnodiging om mee te gaan naar een hip feestje.
Onze volledige voorraad bier, wijn en schnaps moest eraan geloven. Er werden vele grappen verteld en goed gelachen. Ook de palingmoppen vloeiden rijkelijk.

 

Kerstboom gevonden bij afwas Kerstboom Groep aan tafel Man opent fles drank

 

Ik weet niet meer van wie het idee kwam (Francis misschien?) maar enkele dappere kerels gingen skinny dippen. Pieter, die niet gedronken had, was ons stiekem gevolgd om onze veiligheid te garanderen. Bij het water aangekomen hebben Francis, Andy, Davy en Steve hun kleren uitgedaan en de daad bij het woord gevoegd. Man wat was dat water koud. Eens we er allemaal inzaten zagen we allemaal lampjes aan de kant. De rest van de groep was ons ook gevolgd en hadden blijkbaar maar 1 missie, onze kleren stelen. Toen we dit goed en wel doorhadden, was het kwaad geschiet. Maar een van ons was hen te slim af… Andy zijn kleren lagen op een andere plaats. Gelukkig was Andy zo vriendelijk om aan iedereen een kledingstuk te geven. Jammer hadden we er eentje te kort en Francis was de grote pineut. Na de walk of shame hebben we ons afgedroogd op de camping en onze kleding teruggekregen. Nog even napraten en dan was het slaaptijd. Enfin van slapen was voor sommigen niet veel sprake. Onze tent was door het vele drinken omgetoverd tot een ware houtzagerij.

 

Foto 's nachts aan het water Kleren op stoel

 

Maandag 29 augustus 2016
’s Morgens opstaan met een houten kop en droge mond. Maar na een stevig ontbijt met de laatste eitjes van de karton, was het tijd om onze kampplaats op te ruimen en klaar te maken voor vertrek.

 

Auto's worden volgeladen Groefsfoto

 

Er werd nog een groepsfoto gemaakt als aandenken voor dit leuke duikweekend in Hemmoor. Stipt om 11 uur werd er vertrokken richting Bilzen. En zo kwam er een einde aan een superleuke en superlekkere duikvakantie.
Bedankt aan iedereen die erbij was.
Vandebeek Steve

 

Logo duikbasis Kreidesee Hemmoor

 

lijn

 

Indien je ook geïnteresseerd bent in een overzicht van enkele van onze vorige meerdaagse clubuitstappen kan je deze op deze pagina lezen.